Çayeli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sn. Mehmet Ali Mert Çay Haber'e Özel Açıklamalarda bulundu.
Çayeli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Ali Mert, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sorunlara dikkat çekerken asgari ücret konusunda fiyat gösterdi. 4 bin liranın üzerinde olmasını beklediği asgari cüretin psikolojik sınır olduğunu belirtti.
Çayeli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Ali Mert, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sorunlara dikkat çekerken asgari ücret konusunda fiyat gösterdi. 4 bin liranın üzerinde olmasını beklediği asgari cüretin psikolojik sınır olduğunu belirtti.
"Bir hukuk şirketiyle odamız anlaşma yaptı."
"En büyük sorunlarımızdan bir tanesi işveren-çalışan sorunları. Özellikle biz göreve gelirken işverenlerin ve ticaret yapanların birçoğunun hukuk noktasında ciddi bir zafiyet ve bilgi eksikliği vardı. Biz bu konuyla ilgili söz vermiştik. Hamdolsun sözümüzü tuttuk, başardık. Bir hukuk şirketiyle odamız anlaşma yaptı. Bütün üyelerimiz hukuki anlamda en ufak bir sorun ile karşılaştığında nasıl bir yol izleyeceğine karar vermeden önce bizim danışmanlık şirketimizden sağlıklı bilgi alıp daha sonra kararı doğrultusunda avukatını seçerek yoluna devam edebiliyor. Böyle bir hizmet kazandırdık."
"Medya anlamında çok aktif değiliz fakat üyelerimizi mesaj yoluyla bilgilendiriyoruz, hizmetlerimizi paylaşıyoruz. Örneğin Dış ticaret danışmanlığı getirdik. Dış ticaret yapmak isteyen birçok üyemizi uluslararası hukuk danışmanlığı yapan firmamızla görüştürerek kafalarında en ufak bir soru işareti bırakmayacak şekilde hizmet vermekteyiz."
"Özellikle küçük esnaf en az emekçilerimiz kadar ezilmektedir."
"Dünyanın geldiği durumda ülkemizin aldığı pozisyonda ihracat yapan ile yapamayan Kobiler arasında ciddi bir fark oluştu. Özellikle ihracat yapan kurumsal firmalara baktığımız zaman bana göre asgari ücretin artması gerekmektedir. İhracat yapan firmalarımız iyi bir konumda fakat ilçemizden başlayarak duruma baktığımızda hep bir iş gücü var. Özellikle küçük esnaf en az emekçilerimiz kadar ezilmektedir. Çünkü hakikaten ticaret zorlandı. Doğru bir döngü olmamasıyla birlikte herkes zor durumda. Bugün vicdani teraziden baktığımız zaman asgari ücretin belirli bir nokta üzerinde olması gerekmektedir. Olmazsa emekçinin işi zor olursa da maalesef orta ve küçük ölçekli esnafın işi zor."
"Biz de dolaylı yoldan 200 personel çalıştırıyoruz, bize de yük binecek. Bana göre 4000 TL’nin altında olmaması gerekiyor. Bunu söylemekte mazur görmüyorum. Vergisel anlamda da iş verene ciddi bir yük binmesi söz konusu. Hem emekçiyi hem iş vereni mağdur etmeyecek bir yapı olması lazım."
"Bu artışın işverene stopaj ve vergisel bir maliyeti vardır. Devletin de orada işvereni korumak için artış yapmadan yani en azından şu an ki asgari ücret verilerinden vergileri sabit tutup o kısmını almadan bir arge geliştirmesi lazım. İhracat yapan ve şu an zorda olan Kobilerimize yüksek bir asgari ücret gider maliyeti bindirirken diğer taraftan onun harcayacağı vergisel dilimi de devletin sübvanse etmesini talep ediyoruz."
"Enflasyon şu anda 35-40 seviyelerinde iki katı durumunda"
"Türkiye’de temel ihtiyaç gıdalarına baktığımız zaman enflasyon 18’di. Şu anda 35-40 seviyelerinde iki katı durumunda. Dünyada enflasyon %1 oranından %8’e varmış durumda. Yani 7-8 kat artmış. Keza faiz aynı şekilde. Gelişmiş ülkeler dilimleri düşük olduğu için bizim gözümüze çarpmıyor ama bizde iki katı dediğimiz enflasyon varken bugün Avrupa’da yaklaşık 4, Amerika’da yaklaşık 7 kat faiz ve enflasyon oranı var. Tek rakam olduğu için göze çarpmıyor ama 1 iken 7 kat artmış durumda."
"Pahalılığı sadece dövize ve faize bağlıyoruz ama pahalılıkta dünyada pandeminin getirdiği şartlardan doğan şeyler var."
"Pahalılığı sadece dövize ve faize bağlıyoruz ama pahalılıkta dünyada pandeminin getirdiği şartlardan doğan şeyler var. Örneğin pvc hammaddesi derken sadece bir plastik boru veya pencere gibi düşünmeyin. Hayatın her noktasında plastik var. Pandemi öncesi 2018 plastiğin tonu 850 dolardı şu anda plastiğin tonu 2700 dolar. Yani sadece döviz üzerinden yargılanmamalı. Dünya diken üstünde. Bugün Çin’den sonra Avrupa’ya işlenmiş bitmiş plastik ihracatı yapan en büyük ülkeyiz."
"Galericiler sitesini deniz dolgusu üzerinde yaparsanız herhangi bir turistin geçmesinde otopark gibi görünecektir."
“3 yıllık bir emeğimiz var. Rize bölge galericiler sitesi. Bu konuyla ilgili gerek ilgili büyüklerimize, bakanlarımıza, vekillerimize, valimize, il ve ilçe belediye başkanlarımıza konunun bilgisini verdik. Desteklerini de aldık. Kuru fasulye kadar galericilik ismiyle marka olmuş bir ilçemiz var. Bizde diyoruz ki Rize merkezde galericiler sitesi oluşturulacak alan olmadığından dolayı zaten Rize’deki paydaşlarımız araştırma yaptı. Zaten coğrafi sıkıntımız var bu yapıyı parça parça oluşturacağımıza bunu kurumsal hale getirelim Rize bölgesi galericiler sitesi yapalım. Zaten ilçemizde bununla marka olmuş bir şehir. Bu şekilde paydaşlarla da paylaştık, çalışmaya girdik. Yaklaşık 150 galerilik bir galericiler sitesi fizibilitesini yaptık. Hatta TOKİ’yle birlikte yatırımcı galerici esnafımıza maliyet bindirmesin diye TOKİ üzerinden çalışmasını yaptık. Özellikle Rize merkezdeki sektördeki arkadaşların Çayeli’ne gelmeme gibi direnci var. Galericiler sitesini deniz dolgusu üzerinde yaparsanız herhangi bir turistin geçmesinde otopark gibi görünecektir. Bu durum merkezde yapılırsa diğer ilçeler içinde örnek olacaktır. Her 15 km’de bir sahillerimizde galericiler sitesi oluşacak. Açıkça söylüyorum Rize böyle bir örnek yaparsa bütün ilçeler için örnek olacak ve bu da kötü bir örnek. Maalesef siyasilerimiz bu konuda baskılanıyor.”